Έλεγχος & Επανέλεγχος

Η ασφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, μπορεί να διαπιστωθεί κάνοντας ελέγχους και επανελέγχους:

Για κάθε νέα εγκατάσταση, ή μετά από κάθε αλλαγή υφιστάμενης εγκατάστασης απαιτείται αρχικός έλεγχός της ή αντίστοιχα επανέλεγχος της, με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία. Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να γίνονται με ευθύνη αδειούχου ηλεκτρολόγου που διαθέτει τα Νόμιμα προσόντα.

Επίσης με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία, για να διατηρηθεί μια εγκατάσταση ασφαλής και νομότυπη θα πρέπει να επανελέγχεται με θετικά αποτελέσματα σε χρονικά διαστήματα των οποίων τα μέγιστα όρια ορίζονται Νομοθετικά.

Οι επανέλεγχοι θα πρέπει να παραγγέλλονται από τον ιδιοκτήτη ή χρήστη της εγκατάστασης σε αδειούχο ηλεκτρολόγο που, όπως και παραπάνω, διαθέτει τα Νόμιμα προσόντα.

Τα αποτελέσματα αρχικού ελέγχου ή επανελέγχου τα οποία αποδεικνύουν ότι η εγκατάσταση είναι ασφαλής καταγράφονται από τον ηλεκτρολόγο που την έλεγξε στην Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ).

Η ΥΔΕ πρέπει να υπογράφεται και από τον ιδιοκτήτη ή χρήστη της εγκατάστασης και να κατατίθεται εντός έτους στο Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων. Το Μητρώο αυτό τηρείται στις κατά τόπους μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία συστάσεως του στη Διεύθυνση Υποστήριξης Βιομηχανιών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.